Foorumi avaleht
>
Volanoustaja.ee
>
nõude aegumine?
Tere tulemast, Külaline

mtsn
02.01.2012 21:13
Tere, kiirelt öeldes lugu selline, et sain inkassolt hagihoiatuse, kus nõutakse as elisa eesti ees võlgnevust 75.73 eurot, mis tänaseks koos intressidega teeb 199,34 eurot. Kuna mina ei olnud nõus vastavate summadega, sest ei ole saanud antud võlgnevuse kohta elisalt mitte yhtegi teadet ega meeldetuletust ehk ei ole maksmist vältinud tahtlikult, eriti veel arvestades asjaolu, et olen ka nende mobiilside klient olnud viimased neli aastat.
Hetkel on asi nii kaugel, et sain kohtust makseettepaneku ning mul on aega esitada vastuväide. Elisa poolne nõue on 18.04.2008 ja sellest tulenevalt on mul küsimus, kas mul on õigus taodelda nõuede aegumist (TsÜS § 146 lõige 1)? Kuid kas nõude aegumine algab tehingu lõpetamise kuupäevast või vastava kalendriaasta lõppemisega? Makseettepanek esitati 22.12.2011, kätte sain allkirja vastu 28.12.2011. Kas inkasso peab mulle tutvustama ka nõude loovutamist tõendavaid dokumente?

Ette tänades,
Ragnar
Lylena
11.01.2012 17:52
Tere!Võtsin 2008 aasta juuni alguses laenu ühelt firmalt kes annab laenu auto tagatisel,laenu sai siis võetud aastaks 1597.79€ ,kuna kaotasin töö (haigestumine ja hiljem firma pankrot)siis leppisime firmaga kokku ,et pikendab laenu tähtaega ja vahepeal maksin ainult intresse,kui maksevõimalus suurenes hakkasin ka jälle tasuma ka põhiosa ,kuni dets.2011 a.olen tasunud kokku 4500€(sellest 958€ oli leppetrahv,määrasid mulle kuna üks kuu jäi vahepeal tasumata)Küsimus siis võlanõustajale,et kuna olen nii palju üle maksnud,sest teatavasti uue võlaõigus seaduse kohaselt ei saa viivist küsida rohkem kui põhisumma ja olen ise raske puudega inimene,auto on ainuke liikumis vahend ,pean tihti artsi juures käima,Tartu vahet ja elan ainult invaliidsus pensionist,kelle poole ma peaks pöörduma,et asjasse selgust saada,kas kohtusse pöörduda oleks mõtekas,olen selle firma esindajaga rääkinud ja tasun praegu talle 96€kuus,see on selgelt minul üle võimete ja firma esindaja on küll väga vastutulelik inimene,on mulle kolmel korral kuu maksust vabastust andnud, kuna auto laguneb ja vajab pidevat hooldust aga pole julgenud küsida,et kas see on normaalne,et olen tasunud juba üle neljapoole tuhande ja kas lõpetaks selle lepingu ära...olen meeleheitel invaliid ja ei oska mujalt nõu küsida kui siit,kas oskate öelda milliseid võlanõustamis portaale veel eestis on,kunagi käisin ühes kus pidi ID kaardiga sisse logima aga ei mäleta aadressi.....ehk oskate mulle meili peale vastata???
Lugupidamisega
Lylena
ella
08.02.2012 17:43
Lylena
Tere!Võtsin 2008 aasta juuni alguses laenu ühelt firmalt kes annab laenu auto tagatisel,laenu sai siis võetud aastaks 1597.79€ ,kuna kaotasin töö (haigestumine ja hiljem firma pankrot)siis leppisime firmaga kokku ,et pikendab laenu tähtaega ja vahepeal maksin ainult intresse,kui maksevõimalus suurenes hakkasin ka jälle tasuma ka põhiosa ,kuni dets.2011 a.olen tasunud kokku 4500€(sellest 958€ oli leppetrahv,määrasid mulle kuna üks kuu jäi vahepeal tasumata)Küsimus siis võlanõustajale,et kuna olen nii palju üle maksnud,sest teatavasti uue võlaõigus seaduse kohaselt ei saa viivist küsida rohkem kui põhisumma ja olen ise raske puudega inimene,auto on ainuke liikumis vahend ,pean tihti artsi juures käima,Tartu vahet ja elan ainult invaliidsus pensionist,kelle poole ma peaks pöörduma,et asjasse selgust saada,kas kohtusse pöörduda oleks mõtekas,olen selle firma esindajaga rääkinud ja tasun praegu talle 96€kuus,see on selgelt minul üle võimete ja firma esindaja on küll väga vastutulelik inimene,on mulle kolmel korral kuu maksust vabastust andnud, kuna auto laguneb ja vajab pidevat hooldust aga pole julgenud küsida,et kas see on normaalne,et olen tasunud juba üle neljapoole tuhande ja kas lõpetaks selle lepingu ära...olen meeleheitel invaliid ja ei oska mujalt nõu küsida kui siit,kas oskate öelda milliseid võlanõustamis portaale veel eestis on,kunagi käisin ühes kus pidi ID kaardiga sisse logima aga ei mäleta aadressi.....ehk oskate mulle meili peale vastata???
Lugupidamisega
Lylena

Tere,

Ehkki keelatud ei ole põhivõlast suurema viivise nõudmine, tuleb arvesse võtta Riigikohtu lahendit 3-2-1-87-10, mille kohaselt tuleb rahalise kohustuse täitmisega viivitamisel põhivõlast suuremat viivisenõuet põhjendada võlausaldajal, kui võlgnik nõuab viivise vähendamist ja viivist on arvestatud rohkem kui seadusjärgses suuruses. Sel juhul peab võlausaldaja tõendama suurema kahju olemasolu. Viivise vähendamist VÕS § 162 alusel saab võlgnik nõuda siiski üksnes hagimenetluses, maksekäsu kiirmenetlus vastuväite esitamisel lõpeb ning asi antakse hagimenetlusse. Kuna hagimenetlusega kaasnevad reeglina suuremad menetluskulud, tuleb hinnata vastuväite esitamise otstarbekust.