Tere tulemast, Külaline

õnnetu2010
30.11.2010 09:44
Olen suht õnnetus olukorras,poolenisti enda teadmata.Hakkasin käendama 30 000 krooni ja esimese võlavõtja makseraskusega tuli välja,et minu käendusele on pandud veel aasta varem võetud laen mis on 50 000.Tänseks olen käinud kolmel kohtuistungil ja 23 nov.tehti ka kohtuotsus mis oli 118 672,21+aasta intress 25,27% maksmata summalt.Sai võtta advokaat kes aitaks aga tulemus on jube.Ise ma lootsin ,et kohus fikseerib summa-nii oleks lihtsam.Selle nõudega ma ei suuda pangale aasta intressi ka maksta kogu ulatuses.Mida edasi teha?
margit
18.02.2011 18:10
Tõenäoliselt olete kirjutanud alla käenduslepingule, mis sisaldas vastutust ka krediidisaaja ja krediidiandja vahel tulevikus sõlmitavatest lepingutest tulenevate kohustuste eest. Seetõttu on krediidiandja nõue Teie vastu tulenevalt Teie ja krediidiandja vahel sõlmitud käenduslepingust seaduslik, kui tulevikus tekkiv kohustus on piisavalt määratletud. Kahjuks on kohtumenetlus juba läbi ning otsus tehtud. Sellest tulenevalt ei ole võimalik kohtuotsuses kinnitatud nõuet ümber lükata ning see tuleb täita (eeldatavasti on möödunud ka tähtaeg apellatsioonikaebuse esitamiseks).

Samas tuleb mainida, et ilmselt on Teie poolt nimetatud intress (25,27%) tegelikult viivis. Viivist tuleb maksta üldjuhul vaid põhisummalt. Seega tuleb Teil tasuda krediidiandjale 25,27% aastas kohtuotsuses välja mõistetud krediidisummalt. 118 672,21 krooni on kogu kohtuotsuses välja mõistetud summa, mitte krediidisumma (krediidisumma peaks tulenevalt Teie kirjast olema 30 000 kr + 50 000 kr, millest tuleb lahutada Teie ja krediidisaaja poolt juba tasutud summad).

Siiski on Teil käendajana võimalus esitada nõue krediidisaaja vastu Teie poolt krediidiandjale makstud summade hüvitamiseks võlaõigusseaduse (VÕS) § 152 lõike 1 alusel.